Monday, August 12, 2013

Lucrare de absolvire seria I 2013 - Minodora Cerin



Traseul Calea Victoriei




Calea Victoriei (lungime 2,7 km), bulevardul cel mai incarcat de istorie, pastreaza, in ciuda tuturor regimurilor politice traiectoria initiala, sinuoasa in prime doua treimi ale traseului, cel cuprins între Piata Senatului si Calea Grivitei. Numele strazii aminteste de prima mare victorie din epoca moderna, cea din Razboiul de Independenta din anul 1877.
Nu va lasati inselati de aspectul celer doua blocuri moderne amplasate la intrarea dinspre Piata Victoriei, ele au fost ultima zvacnire a unui „gen” abandonat imediat dupa Revolutia din 1989. Cu toate acestea, Calea Victoriei are amprenta unei arhitecturi eclectice, datorata atat lungii istorii a acestei artere, cat si gustului necenzurat al comanditarilor.

Palatul Cantacuzino [1] (1898 – 1906), (À 10am - 5pm, marti-dum) realizat in stilul Art Nouveau gazduieste in prezent muzeul dedicat compozitorului roman de faima mondiala, George Enescu, caruia ii este dedicat si un Festival international de muzica George Enescu, care a ajuns in 2011 la cea de-a 20-a editie.
Daca nu este prea devreme pentru o pauza de cafea, traversati strada, la nr. 214, unde veti gasi Ciocolateria Venchi, care serveste specialitati de ciocolata italieneasca Venchi .

La nr 133, Casa Vernescu [2] pastreaza farmecul si stralucirea arhitecturala conferita de Ion Mincu in 1890. Casa cuprinde Casino Palace, cel mai elegant cazinou din Bucuresti si  un restaurant pe masura. 

Cel mai inalt for de stiinta si cultura, Academia Romana [3], a implinit in 2011 145 de ani de existenta. Actualul sediu construit in 1935, a fost extins cu o noua biblioteca in anul 2000. 

Casa Uniunii Scriitorilor [4] (la nr 115), fosta Casa Monteoru-Catargi are un interior deosebit de secol XIX. Daca curiozitatea va indeamna, patrundeti in acest lacas al telentelor literare, fie si pentru a face cateva fotografii. Muzeul Colectiilor de Arta [5], la nr 111 (1883), este temporar inchis pentru restaurare si pentru a reamenajare moderna a expozitiilor de arta romaneasca si extrem orientala.

Dupa ce treceti intersectia, pe partea opusa, puteti admira lucrarile in sticla ale artistului contemporan Ioan Nemtoi, in galeria [6] (À 10 am – 8 pm, luni-vineri)  care-i poarta numele  sau sa vizionati un spectacol la Teatrul Act [7], primul teatru privat din Bucuresti, condus de actorul Marcel Iures.

La intersectia cu strada Gen. Berthelot privirile va sunt atrase de monumentalul edificiu neogotic construit in anul 1884, Catedrala Romano-Catolica Sfantul Iosif [8], cu vitraliile executate la Munchen.

Daca nu ati innoptat la Hotel Radisson [9] sau la Hotel Athenee Palace [10] (1914), din lantul Hilton, puteti intra in braseria chic de la parter pentru o cafea sau, de ce nu, pentru a lua pranzul.

Piata Revolutiei [11] sau Piata Palatului este cel mai mare largo de pe Calea Victoriei, cu cele mai multe monumente istorice pe metru patrat de pe traseul Calea Victoriei: Palatul Regal, Atheneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara (BCU), Ministerul de Interne, Biserica Kretzulescu, statuia ecvestra a Regelui Carol I, Monumentul Eroilor Revolutiei de la 1889 si statuile oamenilor politici Iuliu Maniu si Corneliu Coposu.

In fostul palat regal, restaurat dupa incendiul din 1927, dupa bombardamentul din 1944 si distrugerile din decembrie 1989, functioneaza Muzeul National de Arta al Romaniei [12](
À 11 am – 7 pm mier-dum: mai – sept; 10am – 6 pm: oct – apr). Muzeul are numeroase galerii de arta, prin urmare rezervati-va cel putin o jumatate de zi pentru a admira colectiile de arta romaneasca veche si moderna, precum si colectiile arta europeana.
Atheneul Roman – Filarmonica George Enescu [13], construit prin subscriptie publica intre anii 1886-1895 a fost mult timp simbolul neoficial al Bucurestiului. Concertele saptamanale si Festivalul International George Enescu ofera iubitorilor de muzica simfonica auditii de exceptie, sustinute de mari interpreti ai lumii.







Biblioteca Centrala Universitara [14], construita cu prilejul aniversarii a 25 de ani de domnie a regelui Carol I, reprezinta cea mai moderna biblioteca din Bucuresti, careia i s-a alaturat din 1996 noi spatii de lectura si o galerie de arta contemporana.

Biserica Kretzulescu [15], lacas de cult ortodox, da o nota aparte de inceput de secol XVIII intregii Piete a Revolutiei prin stilul sau specific brancovenesc. Este surpinzator ca biserica a supravietuit peste secole si mai ales celor cinci decenii de dictatura comunista, tocmai in vecinatatea sediului Comitetului Central al Partidului Comunist, care o inscrisese pe lista numeroaselor biserici condamnate la disparitie in perioada marilor demolari.

Magazinul Muzica [16], la nr 41, merita un scurt popas pentru a va cumpara ca suveniruri cd-uri cu muzica romaneasca.
La nr 35, Palatul Telefoanelor [17], primul zgarie - nori din Bucuresti, construit  in 1934, cu ornamentica in stil Art Deco si-a pastrat statutul de cea mai inalta cladire pana in anul 1970. Astazi, cladirea continua sa fie principalul sediu al companiei nationale de telefonie.  

Casa Capsa [18] (1874), hotel, restaurant si cafenea, decorate in stil belle - epoque, a fost locul de intalnire preferat al artistilor, scriitorilor si politicienilor romani pana la izbucnirea celui de-al II-lea razboi mondial. Cofetaria Capsa, faimoasa odinioara in toata Europa pentru ciocolata sa fina, are in continuare specialitati de ciocolata, care pastreaza retetele originale.

Monumentala cladire a Cercului Militar National [19], terminata dupa primul razboi mondial, se autodefineste prin teme decorative specifice, precum acvile, armurarie, drapele, executate in maniera beaux arts. Astazi, in cladire au loc numeroase aniversari, conferinte, baluri si expozitii de arta.

Iuliu Maniu din Piata Revolutiei
Peste drum, Grand Hotel Du Boulevard [20], aflat in restaurare, a fost prima cladire care a avut apa curenta din Bucuresti, inca din anul 1867.

Biserica Zlatari
[21], la nr 12, refacuta de breasla aurarilor in anul 1907. Datorita pozitiei sale, pe cea mai importanta artera a orasului, aflata in  apropierea Curtii Domnesti si a zonei comerciale Lipscani, in ciuda avariilor produse de cutremure, a fost de fiecare data refacuta si chiar extinsa, devenind in secolul al XVIII-lea una dintre cele mai bogate manastiri din capitala. Grav afectata dupa cutremurul devastator din 1977, a fost relocata o data cu constructia blocurilor care o eclipseaza.

Bucharest Financial Plaza [22] este o pata de culoare moderna in acest lung sir al cladirilor din secole trecute.

Palatul CEC
[23] si Palatul Postelor [24], doua cladiri de la 1900, aflate in apropierea Pietei Natinunilor Unite, inchid sau mai bine zis deschid periplul nostru pe calea Victoriei. Inspirate de arhitectura Petit    Palais de la Paris, respectiv Palais de Postes, de la Geneva, aceste doua replici au fost la randul lor modele pentru constructii mai modeste ale burgheziei.
Daca destinatia initiala a Palatului CEC se pastreaza si astazi, Palatul Postelor a fost modificat in interior si transformat in 1972 in Muzeul National de Istorie a Romaniei (À 10am – 6 pm, mier-dum), care adaposteste valoroase colectii precum Tezaurul Istoric, Lapidarium-ul şi Columna lui Traian.

La Hanul Berarilor [26], amplasat intr-o veche casa boiereasca, puteti petrece o seara cu mancaruri si muzica traditionala romaneasca. Este usor de reperat, aflandu-se in spatele Bisericutei Sfantul Spiridon Vechi, o bisericuta cu farmec, care desi demolata de comunisti in 1987, a fost reconstruita pe vechiul amplasament, in forma sa originara in 1996. Mai mult, alaturi, s-a construit o casa de sanatate care poarta numele Nadiei Comaneci, multipla campioana olimpica si mondiala care a obtinut primul 10 din istoria gimnasticii, in 1976 la Montreal.





No comments:

Post a Comment