Monday, August 12, 2013

Lucrare de absolvire - Seria I 2013 - Gisela Moldoveanu





Palatul Parlamentului – Dealul Mitropoliei - Piata Unirii


Am ales acest traseu care se poate parcurge in aprox 4 ore pentru grupurile de turisti care vin la Bucuresti sa vada cea mai mare cladire civila din lume, realizata in capitala unei tari despre care nu stiu prea multe lucruri.
            Aceasta constructie a urmat drumul tipic al realizarilor comuniste : generatia arhitectilor consacrati a fost inlocuita cu o echipa tanara, la prima manifestare profesionala, mai usor de coordonat de liderul ierarhiei politice, “cel mai bun arhitect, constructor, genial conducator”, etc – Nicolae Ceausescu.
            A rezultat un mega palat in care functionalitatea , rationalitatea economica, necesitatea sociala nu au fost atinse pe masura ambitiilor de a demonstra superioritatea societatii socialiste.
       Casa Poporului este un fenomen aparte, strain constuctiilor din Bucuresti si chiar din tara noastra.
       Dealul Mitropoliei este in schimb un reper simbolic supranumit, Colina Bucuriei.
        Colina Bisericii patriarhale a fost salvata ca prin minune de furia demolatoare pentru constructia noului centru politic administrativ. Biserica Manastirii Sf imparati Constantin si Elena ctitorita de domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab, 1654- 1658 si sotia sa Balasa, a devenit in 1668 Catedrala mitropolitana, iar 1925 Catedrala patriarhala.
       Paul din Alep, secretarul patriarhului Macarie al Antiohiei , nota in 1657 :” o biserica mareata si stralucita semanand pe dinauntru cu cea de la Curtea de Arges, numai ca acesta este de caramida si are 12 stalpi din piatra “. In biserica se pastreaza moastele intregi ale sf cuvios Dimitrie cel nou, patronul Bucurestilor.
       Catapeteasma aurita, icoane pictate in tempera si aur pe lemn, policandru cel mare din argint, candelele din argint, sfesnicele cele mari imparatesti, silturi arhieresti sculptate si aurite, pictura tip fresco sunt valori artistice ce impodobesc catedrala.
       Palatul Patriarhiei 1903-1907 este un exemplu de rezolvare arhitecturala deosebita care exploateaza panta naturala a colinei si care respecta rolul dominant al bisericii.
        Resedinta patriarhala, 1932-1937 , este un alt exemplu de folosire reusita a situatiei terenului, accesul de pe platoul Patriarhiei nu ne permite sa ne imaginam monumentalitatea cladirii.

       Pe Dealul Mitropoliei sunt amplasate trei statui, repere ale istoriei Bucurestilor:
-          Crucea lui Papa Brancoveanu, pe locul unde a fost asasinat tatal domnitorului Constantin Brancoveanu
-          Domitorul Serban Cantacuzino, tinand in mana biblia (1668), care l-a facut celebru (sculptor Mihai Buculei)
-          Principele Unirii Al. I. Cuza (sculptor Paul Vasilescu). Acest amplasament sugereaza faptul ca prin legea de secularizare a averilor manastiresti, Cuza a blocat doar spolierea averilor tarii de manastirile straine si nu a  adus atingere credintei stramosesti.

La poalele dealului se afla Piata Unirii, important loc de shoping.
Dintre terasele si restaurantele pe care le intalnim la tot pasul, Hanul lui Manuc de la 1808, revenit mostenitorior Cantacuzini, ne imbie prin atmosfera tipica.

Traseul poate fi parcurs in ambele sensuri.



















No comments:

Post a Comment