Thursday, August 29, 2013

Lucrare de Absolvire Seria I 2013 - Teodora Radulescu



                                           Piata Unirii

 Un loc  usor accesibil datorita intersectiei liniilor de metrou a numeroase mijloace de transport in comun si a statiei de taxi, este doar un punct de plecare spre Centrul Istoric, spre Dealul Mitropoliei si inspre Palatul Parlamentului (Casa Poporului).



        Din Piata Unirii puteti vizita Catedrala Mitropolitana [1] (str Dealul Mitropoliei, À 7am - 8pm, intrare gratuita) amplasata pe cea mai inalta colina a Bucurestiului, fiind lacasul Patriarhiei Romane, unde oficiaza Prefericitul Patriarh Daniel, conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Ansamblul arhitectural reuneste Catedrala Patriarhala - 1658, Palatul Mitropolitan cu Paraclisul - 1708, Clopotnita - 1698 si Palatul Patriarhiei – 1907, in care a functionat pana in 1994 Parlamentul Romaniei. Pe locul unde era tipografia Mitropoliei, unde s-a tiparit prima biblie in limba romana in anul 1688 se afla astazi statuia domnitorului Serban Cantacuzino. In biserica, puteti vedea racla cu moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al Bucurestiului.


Hanul Manuc [2] (À 12pm – ultimul client, luni – dum), a apartinut familiei domnitoare Cantacuzino    si a fost retrocedat de curand urmasilor acesteia. 
  Desi aflat in conditii relativ bune, noii proprietari vor avea nevoie de cativa ani buni pentru a aduce hanul la stralucirea de odinioara. Oricum, merita din plin sa intrati in curtea interioara (cu acces dinstre Biserica Curtea Veche [nr]) acolo unde odinioara negustorii isi adaposteau marfurile aduse Europa si din Orient. De altfel, Hanul Manuc este singurul han din Bucuresti care si-a pastrat arhitectura (de inceput de secol XIX) si functiile originare de cazare, restaurant cu pivnita si spatii pentru evenimente si intalniri.  

   Centrul Comercial Unirea [3] (À 9am - 10pm, luni – samb, dum: 9am - 6pm) este astazi un adevarat shoping center care este concurat de pretentiosul centru comercial Cocor [4], modernizat in 2010. Pentru alimente proaspete si apa imbuteliata, opriti-va la supermarketul din spatele Magazinului Unirea (cu acces din Bd. Corneliu Coposu)

 Ascunsa privirilor, Biserica Domnita Balasa [5], poarta numele celei de-a 6-a fiice a lui Constantin Brancoveanu, care a ctitorit-o in 1744. Versiunea actuala a bisericii dateaza din vremea Regelui Carol I (1885), fiind modificata in stilul epocii – stilul neoromanesc. Elementele insolite ale bisericii sunt statuile din interior, nespecifice bisericilor ortodoxe, dar care marcheaza, in acest caz, mormintele Domnitei Balasa si al Domnitei Zoe Brancoveanu.


Amplasat pe malul Dambovitei, Palatului de Justitie [6], decorat cu alegorii statuare de Carol si Frederick Storck completeaza numarul cladirilor de influenta franceza de sfarsit de secol XIX, concentrate in centrul orasului. La orizont se profileaza o cladire gigantica, inconfundabila Casa Poporului [7] (
À vizite ghidate exclusiv, 10 am – 4 pm, luni – dum), acum sediul Parlamentului, cunoscuta de cei mai multi dintre turisti ca fiind a doua cladire civila ca marime din lume. Desi aparent aproape, pentru a ajunge la aceasta mega-structura, trebuie sa mergeti 15 minute-20 minute la pas (din Piata Unirii). Alternativ, puteti lua metroul o statie (Statia Izvor) sau autobuzul 385, ambele insa va lasa pe partea opusa intrarii pentru turisti, care este dinspre Calea 13 Septembrie.

Realizata sub directa coordonare a „marelui arhitect”, dictatorul Nicolae Ceausescu, Casa Poporului a fost realizata pana in dec 1989 in proportie de 80 % prin efortul unei intregi natiuni , a unui popor infometat si saracit. Studiile facute dupa 1990 au aratat ca forma initiala n-a mai putut fi modificata, fiind deficitara din multe puncte de vedere: functionalitate, comoditate, rationalitate economica si necesitate sociala.

In aripa de vest, a fost amenajat din 1994 Muzeul National de Arta Contemporana [8] (
À 10 am – 6 pm, mier – dum). Muzeul are o anvergura internationala recunoscuta, expozitiile de calibru organizate aici de cunoscutul critic si manager Mihai Oroveanu, va pot da o imagine a talentului urmasilor cunoscutului sculptor Constantin Brancusi. Pentru un popas binemeritat, urcati cu liftul exterior pana la ultimul nivel, unde puteti savura o cafea admirand privelistea Bucurestiului de la inaltime.









No comments:

Post a Comment